hozhai (hozhai) wrote,
hozhai
hozhai

Фрикадельки IKEA

Признаюсь, я никогда не ел фрикадельки в IKEA. Но наслышан. В сети встретил аутентичный рецепт. Вроде как, IKEA официально опубликовала его, чтобы поддержать закарантиненых.
                                                       
Приведу для памяти тут. Может, руки дойдут и до фрикаделек...
                                                                                   
IKEA Meatballs
                                           
INGREDIENTS - MEATBALLS
• 500 g beef mince
• 250 g pork mince
• 1 onion finely chopped
• 1 clove of garlic (crushed or minced)
• 100 g breadcrumbs
• 1egg
• 5 tablespoons of milk (whole milk)
• generous salt and pepper
                                                               
INGREDIENTS - CREAM SAUCE
dash of oil
• 40 g butter
• 40 g plain flour
150 ml vegetable stock
• 150 ml beef stock
• 150ml thick double cream
• 2 teaspoons soy sauce
• 1 teaspoon Dijon mustard
                                                     
Meatballs: Combine beef and pork mince and mix with your fingers to break up any lumps. Add finely chopped onion, garlic, breadcrumbs, egg and mix. Add milk and season well with salt and pepper.
                                             
Shape mixture into small, round balls. Place on a clean plate, cover and store in the fridge for 2 hours (this will help them hold their shape whilst cooking).
                                                         
In a frying pan, heat oil on medium heat. When hot, gently add meatballs and brown on all sides.
                                                               
When browned, add to an ovenproof dish and cover. Place in a hot oven (180°C conventional or 160°C fan) and cook for a further 30 minutes.
                                                             
Iconic Swedish cream sauce: Melt 40g of butter in a pan. Whisk in 40g of plain flour and stir for 2 mins. Add 150ml of veg stock and 150ml of beef stock and continue to stir. Add 150ml double cream, 2 tsp of soy sauce and 1 tsp of Dijon mustard. Bring it to simmer and allow sauce to thicken.
                                                                                     
When ready to eat, serve with your favourite potatoes -- either creamy mash or mini new boiled potatoes. Enjoy!
                                                                       
PS.
Сдаётся мне, что соус неплохо бы подошёл к нашим пельменям.
Tags: cooking, crisis
Subscribe

  • Крыса

    Ежегодно 4 апреля, начиная с 2003 года, отмечается необычный праздник – Всемирный день крысы (World Rat Day)

  • Погода весенняя, на улицах столпотворение

    Был на елеосвящении в Храме Софии Премудрости Божией. На Красной площади, в ГУМе, на прилегающих территориях -- толпы. Погода способствует.

  • Зарубки и бенчмарки

    Вот уж минул карантинный год. А сегодня через весеннее равноденствие прошли. Астровесна пришла. Меньше месяца осталось до финала Зимнего полугодия.…

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your reply will be screened

  • 2 comments